merhaba! clinicpsikolog'a hoşgeldiniz

Uzman Klinik Psikolog Selçuk Arıcı Yazdı Çalışan memnuniyeti anketi nedir? Nasıl hazırlanır?

Çalışan Memnuniyeti anketleri her bir şirket çalışanının icra ettikleri görevleri, şirkete olan bağlılıkları, iş arkadaşlarıyla olan uyumları, aldıkları ücretlerin tatmin durumları, çalıştıkları işyerlerinin fiziksel koşullarının yeterliliği, kurum içi iletişim, şirketteki kariyer ve gelişim olanaklarının anlaşılması vb. pek çok konuda çalışan ve işyeri arasındaki ilişkinin durumunu sorgulamak için yapılan araştırmalardır. Tüm bu faktörlerin sonuçlarının önemli olmasının ise ana nedeni çalışan mutluluğu ve çalışan bağlılığıdır. 
 
Whyte;1956 yılında yaptığı çalışmada kuruma bağlılığı sorgulayarak bunun çalışanın kendi şirketine ne gibi zararları ve yararları olduğunun analizlerini yapmıştır. Çalışan Memnuniyeti anketlerinin belirli avantajları vardır.
Bu faydaların bazılarını şu şekilde başlıklandırabiliriz.
-          Pek çok soruyu aynı anda sorabilirsiniz.
-          Kolay ve anlaşılır sorular içerdiğinden ve çalışanların sorunlarını tespit etmeye yönelik hazırlandığından yüksek katılım sağlarsınız.
-          Sosyokültürel ve demografik yapıya bağlı olarak çeşitli analiz ve kıyaslamalar yapabilirsiniz.
-          Çalışanların değişime olan yaklaşımlarını ve bakış açılarını ölçebilirsiniz.
-          Şirketlerin zayıf ve güçlü yönlerini bir arada görmemizi sağlar.
-          Sonuçları itibariyle en uygun tedbirlerin alınmasını kolaylaştırır.
-          Çalışanların kuruma bakışını olumlu yönde etkiler.
 
Çalışan Memnuniyeti Anketi Çalışmasında Hangi Analiz Metotları Kullanılır ?
Segmentasyon Analizleri: Memnuniyet düzeyi en yüksek kişilerin hangi demografik özellikleri barındırdıklarını ve hangi çalışan kitlelerine öncelik verilmesi gerektiğini ortaya koyan analiz yöntemidir.
Anket geçerlik ve güvenirlik analizleri: Ankette sorulan soruların ölçümde ayırt edici olup olmadığını ölçmeye yönelik olarak yapılan çalışmadır. Böylece anketlerin psikometrik tutarlılıkları da tespit edilmiş olur.
Deskriptif İstatistik Analizler: Anketin her bir boyutunda elde edilen sonuçların aritmetik ortalama tutarlılıkları ve ortalamın tespit edilmesini sağlar. Kısacası çalışanlar hangi düzeyde memnuniyet sağlar, bu ölçülür.
Korelasyon Analizleri: Anket sorularının birbirleriyle korelasyonlarını ve birbirlerine karşı önem derecelerini ölçer.
Regresyon/Lojistik Regresyon Analizleri: Ankette sorulan en önemli soruların hangileri olduğunu ortaya koyar.
Anova Analizi:  Analizin amacı, gruplar arasındaki farklılaşmanın, bireyler arasındaki farklılaşmadan büyük olup olmadığını tespit etmektir. Memnuniyet düzeyi düşük grup ile memnuniyet düzeyi yüksek grupların karşılaştırıldığı, hangi boyutlarda farklılaştığını gösteren bir analizdir.
 
Şirketler son yıllarda çalışan memnuniyeti ve bağlılığa önem vermişlerdir. Bunun başlıca nedeni nitelikli işgücünün kaybedilmemek istenmesidir. Bu nedenle yönetim ile çalışanlar arasındaki uyumluluk çalışan memnuniyetini de ortaya koyar.
Müşteri bağlılığı, ürünün çok iyi olmasının yanı sıra, kuruma bağlı çalışanla güçlü etkileşim tecrübesi ile oluşmaktadır. Çalışanların bağlı olmaması kurumlara pahalıya mal olmaktadır. (Follow This Path, Curt Coffman, Gabriel Gonzalez)

Son 25 yıl içerisinde çalışanların düşüncesi ve firmanın performansı arasındaki bağlantıyı saptamak için dünyanın 82 ülkesinde, 24 farklı sektörde  1 milyondan fazla çalışan ve yönetici ile yapılan birebir mülakatlar, yüz binlerce şirket üzerinde yapılan anket ve araştırmalar; bir işyerinin gücünü çalışanlarının mutluluğu ve bağlılığından aldığını, bunu sağlayan şirketlerin de üretkenlik, müşteri mutluluğu, kazançlılık ve çalışan bağlılığı konularında ciddi bir rekabet avantajına sahip olduklarını göstermektedir.
Çalışan Bağlılığı tüm dünyada kurumların önemle üzerinde durdukları konuların başında geliyor. Bugün pek çok kurum çalışanlarının bağlılık ve motivasyon düzeyini ölçmek için çeşitli araştırma şirketlerine başvuruyor. Taylor Nelson Sofres, 2002 yılında 33 ülkeyi, 19 bin 840 kişiyi kapsayan global ölçekte bir bağlılık araştırması gerçekleştirdi. TNS’nin Çalışan Bağlılığı (Employee Score) araştırması, global ölçekte çalışan bağlılığını sektörlere, ülkelere, bölgelere, yaş gruplarına, pozisyonlara, cinsiyetlerine göre ortaya koyuyor. Dünya ölçeğinde etkin ve önde gelen kurumların tümü bu ölçekleri bir yöntem ve iyileşme aracı olarak kullanıyor. (http://www.capital.com.tr/haber.aspx?HBR_KOD=806, Capital, Şubat 2003)

Gallup’un araştırmasında (2002), çalışanların sadece .20 ila .30’unun işlerine bağlı olduğu belirlenmiştir. Bu oran ile verimli kurumlar arasında doğru orantı vardır. Çalışan Bağlılığı açısından en göze çarpan devlet sektörü olmuştur. Burada .29 bağlı olmayan çalışan yüzdesinden bahsedilmektedir. Bu araştırmada kadınların kuruma daha fazla bağlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Çalışan Memnuniyeti ve Bağlılığı uygulamasının başlamasından 1 yıl sonra olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. (Follow This Path, Curt Coffman, Gabriel Gonzalez)

Çalışan Memnuniyeti ve Bağlılığı araştırmaları dünyanın çeşitli ülkelerinde uzun yıllardır yapılıyor. Araştırmalar sonucunda, ABD’de kuruma bağlanan kişi ortalaması % 21-24’tür. Türkiye’de ise çalışan Memnuniyeti ve Bağlılığı araştırmalarına göre kuruma bağlı olan kişi ortalaması % 25-30’dur.

Sonuç olarak; Mutlu bir çalışanın olduğu şirketlerde ilerlemenin daha üst düzeyde olduğu açıktır. Şirketlerin çalışanlarıyla işbirliği yapmadan bu memnuniyeti sağlamaları ise son derece güçtür. Bu nedenle çalışan memnuniyetinin artırılmasına yönelik çalışmaların artırılmasıyla ilgili çalışmalarda kümülatif maliyetlerden kaçınılmadan hareket edilmesi orta ve uzun vadede şirketler için faydalı olacaktır.
 
Uzman Klinik Psikolog Selçuk Arıcı
selcukarici@gmail.com

Bilgi: Selçuk Arıcı'dan randevu almak için çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!