Psikodinamik terapi, kişinin ızdırabının psikolojik köklerine odaklanır. Diğer yöntemlerden ayırt edici özellikleri; kişinin kendisini yansıtması, kişinin kendi kendini incelemesi ve terapist ile danışan arasındaki ilişkinin danışanın hayatındaki sorunlu ilişki kalıplarını anlamaya yönelik kullanılmasıdır. Amacı sadece en belirgin semptomları hafifletmek değil, aynı zamanda insanların daha sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.
Kişiler arası ilişkilerin ve kişinin iç dünyasının incelenmesi, kişinin terapötik olarak dönüştürülmesi için uygulanan bir yöntemdir. Dinamik yönelimli bir psikoterapist tedavinin her aşamasında kendine şunu sorar: “Danışanın, söylediklerinin ya da yaptıklarının anlamı nedir? Böyle davranmasının bilinçli ve bilinçdışı amaçları nelerdir? Bunların ardındaki duygu yükü veya korkuları nelerdir?
Zihnin içindeki farklı güçler arasında oluşan çatışma anlaşılmaya çalışılır. Ortaya çıkan tepkiler bireyin bu çatışmalarının ifadeleri olarak görülür. Bilinçdışı, çatışmaya neden olan farkındalıktan uzak tutulan bastırılmış içeriklerin deposu olarak görülür. Psikodinamik psikoterapinin bir amacı, bu çatışmanın ifade edilmesini ve bilinçdışının farkındalık alanına getirilmesini sağlamaktır.
Danışanın kişilerarası deneyimlerini, ilişkilerini iyileştirmek için önce olumsuz, çelişkili, bastırılmış duygularını tanıması, kabul etmesi, anlaması, ifade etmesi sağlanır. Bunların üstesinden gelmesine odaklanır. Bu, danışanın daha önceki bastırılmış duygularının mevcut karar vermesini nasıl etkilediğini anlamasına yardımcı olur. Psikodinamik terapi ayrıca, davranışlarının, ilişkilerinin, yaşadığı sosyal zorlukların kökenlerini bilen, anlayan, ancak sorunlarını kendi başlarına çözemeyen kişilere yardım etmeyi de amaçlar. Danışanlar, bu derin keşif ve analiz yoluyla daha önceki deneyimlerinin, duygularının mevcut sorunlarına nasıl etki ettiğini analiz eder, çözümleme yaparak mevcut ilişkilerdeki davranışlarını değiştirmeyi öğrenirler.
Sosyal Medyada Paylaş:
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.