Cinsel terapi, klinik psikologlarımız tarafından cinsel problemleri olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir.
CİNSEL TERAPİ NEDİR?
Bireylerin cinsiyet özelliklerini, cinsel kimliklerini, cinsel davranışlarını ele alan terapi çeşididir. Doğum öncesinde başlayan sürecin mevcut durumda, şuandaki etkilerini kişinin ihtiyaçlarına uygun şekilde çözümler.
CİNSEL SORUNLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Cinsellikle ilgili davranışların, duyguların, düşüncelerin, inançların kişinin zihninde hangi sorunu oluşturduğu tespit edilir. Hatalı kabullerin, kişiyi endişe ve korkuya sevk eden inanışların gerçeklikle ilgisi incelenir. Cinsel sorunların ve bozuklukların ortaya çıkışında kişinin psikolojik özellikleri, bedensel özellikleri ya da ilişkilerindeki etkileşimleri belirleyici olabilir. Danışan ile görüşülerek sorunu ortaya çıkaran, yerleşmesine neden olan etkenler birlikte incelenir. Birlikte buna uygun bir psikoterapi süreci belirlenir.
Cinsel sorunun tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı olup olmadığı öncelikle belirlenir. Eğer sorun biyolojik ya da tıbbi ise tedaviyi; ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar. Eğer cinsel sorun psikolojik durum ile ilişkili ise veya psikolojik etmenler durumu ağırlaştırmışsa, cinsel terapiler uygulanmalı ya da ilave edilmelidir. Cinsel terapileri ise cinsel terapi konusunda eğitim almış psikiyatristler ve klinik psikologlar yapabilir. Bütün tedaviler gibi cinsel tedaviler de bilimsel veriye dayalı olmak zorundadır.
Yaygın olarak Türkiye´de ve Dünyada 1970´lerden itibaren “Cinsel Terapi” ile vajinismus ve erken boşalma olgularının pek çoğu başarıyla, cinsel isteksizlik, erkeklerin sertleşme bozukluğu ve kadınların uyarılma ve orgazm bozuklukları gibi diğer cinsel işlev bozuklukları da büyük ölçüde tedavi edilmektedir. Cinsel sorunun tipine ve sorunlu çifte göre değişiklikler olmakla birlikte, cinsel problemler ortalama 2-4 ay ve 6-10 seans sürer, ama kişiye göre bir iki görüşme ile kısa zamanda düzelen vakalar olabildiği gibi, tedavisinin bir iki yıl sürmesi gereken vakalar da olabilir.
Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozukluklarından bazıları; erken boşalma, sertleşme bozukluğu, vajinismus, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki), kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğu ’dur.
Ancak ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar, cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimin yetersiz olması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, yetiştiriliş biçimi nedeniyle sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip bireylerde ya da çiftlerde cinsel sorunlar sık görülmektedir. Bu sebeplerle meydana gelmiş olan cinsel sorunlar da birkaç seans danışmalık verilerek tedavi edilebilmektedir.
SÜREÇ NASIL İLERLİYOR ?
Cinsel terapi bu konuda eğitim almış, deneyimli psikiyatrist ve klinik psikologlar tarafından uygulanır. Cinsel terapiye başvuran kişinin cinsel eşi varsa tedaviye cinsel eşiyle birlikte başvurması önerilir. Çünkü cinsel eşlerin birlikte terapiye alınması, tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Öncelikle her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorun alanları belirlendikten sonra terapi hedefleri çiftle, kişiyle beraber saptanır. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir.
Cinsel bölgelerin fizyolojisi, anatomisi ile cinsel yanıtların işleyişi, yanlış cinsel inanışlar, cinsellik kavramı anlatılır. Daha sonra çeşitli ev ödevleri verilerek cinsel terapi uygulanır.
CİNSEL TERAPİDE NELER YAPILMAZ?
Cinsel terapi; cinsel terapilerin, tıbbın bilimsel standartlarına olduğu kadar etik kurallarına da uygun olmalıdır. Örneğin, cinsel sorunla başvuran bir danışanda psikiyatristlerin muayenesi bedensel incelemelerden değil, davranış, düşünce ve duyguların incelendiği görüşmelerden oluşur. Bedensel bir sorunu olduğunu düşündüğü kişiyi ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya üroloji uzmanına yönlendirilir.
CİNSEL TERAPİLERDE BAŞARI ORANLARI YÜKSEK MİDİR?
Yardım sürecinde, cinsel terapide başarı oranı genellikle yüksektir. Örneğin; kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen vajinismus, kişinin sorununu aşması yüzdesi olarak da en yüz güldürücü sonuç alınan durumdur. Cinsel terapiye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olduğu da söylenebilir. Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) tedavisi vajinismus tedavisine benzer ve cinsel terapi ile başarı oranı oldukça yüksektir. Bedensel nedenlere bağlı kadın uyarılma bozukluklarında ise ilgili tıbbi birim nedene yönelik tedavi uygulanır.
CİNSEL TERAPİDE DÜZELEN CİNSEL SORUNLAR NÜKS EDER Mİ?
Cinsel sorunlar nedeniyle başvuran danışana cinsel terapi eğitimi almış deneyimli psikiyatrist ve klinik psikologlar tarafından cinsel terapi uygulanmalı ve sorun tam olarak düzeldikten sonra süreç sona erdirilmelidir. Örneğin erken boşalma sorunu olan bir danışanın cinsel terapisi sona erdiğinde sorunun tekrarlama olasılığı bulunmamaktadır. Ancak tamamlanmamış ya da yarım bırakılmış cinsel terapilerde cinsel sorunlar nüks edebilir. Tekrar terapiye alındığında ise hastada depresyon, motivasyon eksikliği nedeniyle tedavi süresi uzayabilir. Nüks nedenlerinden biri de daha sonra gelişen sağlık problemleridir. Örneğin sertleşme bozukluğu nedeniyle destek almış danışanda ileri yaşlarda şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı gibi bedensel hastalıklar nedeniyle tekrar sertleşme bozukluğu gelişebilir.
Hangi Konularda Hizmet veriyoruz?
Vajinismus
Disparoni
Erken Boşalma
İktidarsızlık
Orgazm olamama
Cinsel Soğukluk
Sosyal Medyada Paylaş:
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.